Klimaatzaak 

Veel regeringen komen hun afspraken over het reduceren van de CO2-uitstoot niet na. Ze handelen veel te traag met stimuleren van duurzame alternatieven voor bedrijvigheid en andere activiteit die beroep doen op fossiele energie. Ze gaan door met subsidiëren en uitbreiden van fossiele projecten, zoals winning van gas, verbreden van wegen en groei van luchtvaart.

 

Het is navrant dat burgers en natuur- en milieuorganisaties tegen regeringen moeten procederen om die regeringen op hun verantwoordelijkheid te wijzen en tot spoed aan te zetten.

 

Via de rechter zijn veel klimaatzaken met succes uitgevochten. Een uitstekende documentaire die deze processen behandelt is die van Nic Balthazar: "Duty of Care", van september 2022. De hoofdrol wordt gespeeld door advocaat Roger Cox.

 

Ook de kabinetten Rutte I-IV blijven achter.

Uit onvrede over diens klimaatbeleid maakten Roel van der Wal (piano) en ik (zang) in november 2022 een protestlied. Hiervoor hertaalde ik het lied "Das irdische Leben" van Gustav Mahler.

 

 

Klimaatzaak België

 

In maart 2021 kwam in België de Klimaatzaak voor de rechter.

Auteur David Van Reybrouck die ik zeer bewonder volgde de Klimaatzaak van dag tot dag. Hij publiceerde zijn verslagen op Facebook. Ik vond die heel bijzonder omdat ze de urgentie en de argumenten over en weer prima weergeven. Na overlag met zijn uitgever besloot ik de verslagen integraal vanaf zijn Facebook-pagina's  over te nemen. 

Ik laat de verslagen voorafgaan door een Voorwoord.